tisdag 2 augusti 2011

Sommar och mat är livet! =)


Vacker havsbild från Danmark!



Då var det augusti igen, himla vad sommaren har gått fort detta året. Har hunnit med hälften av vad jag skulle ha gjort. Är det ett bra eller dåligt tecken?
Idag är jag ledig från jobb, behövs efter 34 h jobb på 4 dgr...Så vad skall man då göra? Joooo, tvätta...
Alla dessa måsten... =(
Men det tar inte hela dagen...har planerat att baka hemmagjorda maränger, får se hur det går.
Bilder och recept kommer ut om det blir lyckade!

Förra söndagen provade jag på för första gången att göra en fläskkotlettrad i gryta, var skeptisk till att jag skulle lyckas, men det blev en riktig hit! =)
Så jag skriver ut mitt recept för er som vill prova.





Ingredienser:

1 kg benfri kotlettrad
Kryddor: Havssalt och grovmalen svartpeppar
1 gul lök (delad i fyra bitar)
4 st morötter (delade)
ca 8 st katrinplommon
Konserverad svamp
1 köttbuljong

Gör så här:
Skär kotletten i skåror, salta och peppra. Låt det gärna stå en liten stund innan du steker köttet.
Stek kotlettraden på hög värme så den får en fin färg på båda sidorna, häll på ett par dl vatten.
Lägg i löken, morötterna, katrinplommon och köttbuljongen. Låt koka i 50 minuter på svag värme.
Lägg i skivade eller hela svamp. Koka 10 minuter till. Om du är osäker på att kotlettraden är färdig, kolla med en stektemperatur, den skall stå på mellan 68-70 grader. Rulla in köttet i ugnsfolie och låt köttet stå och vila medans du gör sås på spadet från kotletten. Lägg morötterna, katrinplommonen och svampen i ugnen på 100 grader så de håller värmen till såsen är färdig.
Jag brukar använda antingen vispgrädde eller matlagningsgrädde att göra mina såser på och krydda mer efter smak. Vill du ha tjockare sås kan du röra i lite potatismjöl.

Servera med nykokt potatis och hemmagjord inlagd gurka.

0 kommentarer: