måndag 3 september 2012

Nougatvetebullar!

I lördag fick jag lite extra energi på jobb och fick för mig att jag skulle göra något gott!
Så det blev lite experiment, nougatvetebullar...galet goda! Läs receptet nedan och prova! =)


Nougatvetebullar ca 18-20 st
Ingredienser:

1/2 paket jäst (á 50 g)
50 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1/2 dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
8 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g Marabou nougat
1/2 dl florsocker
50 g smör
1 msk kakao

Pensling:
ägg
chokladströssel

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37°C.
Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätska, socker, salt och nästan allt vetemjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min.
Under tiden degen jäser blanda ihop matfettet smidigt med florsocker, kakao och nougaten till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta ca 30x40 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt eller i bullformar av papper.
Låt bullarna jäsa under bakduk ca 20 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över lite chokladströssel. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, ca 6 min. Låt kallan på galler under bakduk innan de packas i påse eller burk med lock.

Nä, nu skall jag förbereda inför att jobba kväll, ingen rast ingen ro! Ha de bäst!

0 kommentarer: