måndag 3 januari 2011

Bloggpremiär 2011...

Nyårsdukning...

Nyårsfina! =)

Min chokladfudgetårta!

Gott Nytt År!
Nu är det ett nytt år med nya mål, nya utmaningar...Får se hur det går med det...
Helgen har varit underbart lugn och skön, förutom att man skulle jobba på söndagen...
Tänkte dela med mig 2 recept idag från nyårsaftonens meny: Rödvinsky (som är god till oxfilé) och en supersmaskig choklad fudgetårta...

Rödvinsky
Ingredienser:
2 msk smör
1 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
4 dl rött vin
1 msk kalvfond
2 krm torkad timjan
2 st lagerblad
1 msk maizena
1 nypa(or) strösocker
Kryddor: salt och peppar
Gör så här:
Hacka fräs löken och vitlök i lite smör i en kastrull. Häll på rödvin och kalvfond tillsammans med timjan, socker och lagerblad. Låt skyn koka ner till hälften och red av med lite maizenamjöl. Sila skyn och smaka av med salt och peppar.

Chokladfudgetårta
Ingredienser:
150 gram smör
2 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kallt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver
Fudge:
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 gram mörk choklad
75 gram rumstempererat smör
Garnering:
1 msk kakao

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna och ställ in i kylen 1-2 timmar. Sikta över kakao. Klar för servering!

Nä, nu är det dags att städa upp här hemma, god fortsättning på er alla!

0 kommentarer: