söndag 26 december 2010

Jul, jul, strålande jul...

                                                      Vår fina sista minuten julgran! =)

God fortsättning på er alla! Julen har varit hektisk med pyssel, bakning(recept kommer nedan) och allt därtill. Men ändå SÅ underbar. Tycker att juldagarna bara springer förbi, känns som man inte riktigt hinner njuta av den lilla julledigheten jag har. Julen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, hela Österlen är insnöat...
Så det var bara att stanna kvar i Malmö, men det kommer fler tåg...
I år måste jag ha varit riktigt snäll, på lillejulafton hade min sambo varit och köpt en systemkamera till oss. =) Helt otroligt vilka bilder det blir! Så kvalitén på bilderna jag lägger ut kommer vara betydligt bättre.

Vörtbröd
Ingredienser:
50 g smör eller margarin
2 st Carnegie & C:o, använd ca 70 cl (porteröl)
2
paket jäst, för söta degar
2 dl mörk sirap
1,5 dl russin
180 g vörtmix (2 påsar)
ca 2,4 l Rågsikt

Gör så här:
Smält matfettet i en kastrull, tillsätt ölen och värm blandningen till 37°C .
Smula ner jästen i en degbunke, häll i degvätskan och rör tills jästen löst sig.
Blanda i sirap, russin och vörtmix. Tillsätt mjölet, och arbeta degen kraftigt tills den är smidig.
Täck degen med bakduk och låt jäsa i 40 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord och dela den sedan i två delar.
Forma delarna till limpor, lägg dem på bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel.
Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200ºC.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter.
Låt bröden kallna på galler under bakduk.

Ha en fortsatt trevlig annandag jul!

0 kommentarer: