fredag 20 januari 2012

Falukorvsgratäng och semlor!


Gotti gott gott!
Varning för långt inlägg! ;) Receptdags!
Igår gjorde jag ett gott enkelt recept med falukorv.

Ingredienser:


500 g fusilli (pasta)
ca ½ falukorvsring
1 st gul lök
3 tomater
Riven ost (så att det täcker formen)
Sås:
2 dl crème fraiche
1,5 dl grädde
1- 1 1/2 dl sweet Chili-sås
3- 4 msk chilisås
Kryddor: Salt, svartpeppar och chilipulver


Gör så här:
Koka pastan enligt förpackningen. Hacka löken, stek lätt.
Dela falukorven i små bitar, ca. 1x1 cm, och stek så de får färg. 
Hacka tomaterna.
Blanda alla ingredienser till såsen, krydda och smaka av.
Lägg falukorven, pastan, löken och tomaterna i en gratängform och rör om.
Slå på såsen och rör om en gång till.
Garnera allt med riven ost och sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter.

Sedan var det dags att prova baka fastlagsbullar i min assistent. Det blev succé här hemma!

(se bild ovan)Så jag lägger även ut detta recept:

Fastlagsbullar
ca 20 st



Ingredienser:

50 g jäst för söta degar
4 dl fingervarm mjölk
100 g flytande margarin eller smör
1 dl kesella
1 ägg
1/2 tsk salt
1 1/2 dl Dansukker Strösocker
1 tsk kardemumma
ca 12 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Pensling:
1 st ägg

Garnering
Dansukker Florsocker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1 dl Dansukker Florsocker


Smula jästen i en skål eller assistent. Häll på mjölken och rör tills den löst sig. Blanda i ägg, kesella, matfett, socker, salt och kardemumma.

Blanda bakpulvret i hälften av mjölet och tillsätt även detta. Arbeta därefter in mjölet till degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela i 25 bitar som rullas till bullar. Lägg på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°.

Pensla med uppvispat ägg. Grädda fastlagsbullarna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Vispa grädden till fast skum. Bland i florsocker. Skär ett lock av bullarna och lägg en bit mandelmassa på underdelen och sedan fördela grädden på underdelen.
Lägg på locken. Dofta över florsocker.




Tack och hej!

0 kommentarer: